NOVÁK MÁRTON 

METU

 

Sorozatomban az egyénre és csoportokra hatással levő globális folyamatokra szeretném felhívni a figyelmet. A képek kiindulópontja egy 2016-ban végrehajtott tudományos kísérlet, melyben megalkottak egy mesterséges intelligenciát és rendelkezésére bocsájtottak egy Twitter-fiókot hogy ezáltal fejtse ki véleményét és kommunikáljon emberekkel. A kísérlet pár óra után kudarcba fulladt, mert az M.I. szélsőségesen viselkedett és globális háborút akart kezdeményezni. Sorozatom képeivel egy modern kétsíkú világ hatásaira szeretnék rámutatni, ahol a kommunikáció tömegeket befolyásol, hatással van az emberek mindennapi életére, hisz több ezer kilométer távolságból tartunk kapcsolatot egymással.

 

Identitásunk a materiális világ és a webes lét együttese, személyiségünkre jelentős hatást gyakorol, hiszen a mai világban mindannyiunk rendelkezik digitális alteregoval valamilyen formában, legyen az blog, bankszámla, közösségi profil, stb. A képeken megjelenő alakok fiktív mesterséges intelligencia megfelelői, mely átlagoltan reprezentálja hétköznapi helyzeteken keresztül a telekommunikáció egyénre gyakorolt hatását.

 

Sorozatom képei hagyományos fényképek, melyek 3d-s tervezőprogramban készített emberek vázaival egészítettem ki. Ezáltal a képeken szereplő alakok emberiek arckifejezéseik által, azonban mégis gépiesek, élettelenek. A kapocs a két világ közt, hogy az ábrázolt szituációk teljesen hétköznapiak, a szereplők arcán érzelmeket láthatunk ezáltal csökkentve mesterséges létüket.

 

 

Novák Márton
Novák Márton
Novák Márton
Novák Márton